U bevindt zich hier: 

Voorliggend veld:
Voorliggend veld

VVT-organisaties werken aan het ontwikkelen van een mantelzorgbeleid en het testen en inzetten van tools die bijdragen aan het slim oud worden in de regio. 


Aanleiding

Bij het bieden van ondersteuning aan thuiswonende ouderen worden veel knelpunten ervaren. Denk hierbij aan het tekort aan (zorg)personeel, mantelzorgers en geschikte huisvesting. Daarnaast is er te weinig samenspel tussen organisaties op dit vlak. Vanuit de overtuiging dat ondersteuning van het informele netwerk deze knelpunten kan verminderen, hebben Amaliazorg, Anna Zorggroep, Archipel, Joris Zorg, Oktober, Valkenhof (tot eind 2021), Land van Horne (vanaf eind 2021) en Vitalis in 2019 de handen ineengeslagen in een project. De afgelopen jaren zijn samen mooie stappen gezet.


Doelen

Het informele netwerk van ouderen ervaart voldoende draagkracht en kan zich daardoor zo lang mogelijk inzetten. Ook ontstaat er een optimaal samenspel tussen mantelzorg en formele zorg. Daarnaast beoogt het project het versterken van de verbinding tussen de verschillende domeinen (zorg, wonen en welzijn) door het delen van kennis en ervaring.


De organisaties werken concreet samen aan twee deelprojecten: 


Ontwikkelen van een mantelzorgbeleid

Er wordt een visie ontwikkeld voor mantelzorgbeleid. Dit helpt om het informele netwerk goed uit te kunnen rusten met de juiste kennis en kunde, zodat zij langer een bijdrage kunnen leveren aan het zorgproces. 


Testen en inzetten van tools

Er worden verschillende tools getest en ingezet om het samenspel tussen de formele zorg en het informele netwerk te versterken.

 

Effecten

De mantelzorger voelt zich beter ondersteund, waardoor deze langer een bijdrage kan leveren aan het zorgproces. Daarnaast weten de formele zorg en het informele netwerk elkaar beter te vinden en wordt er meer in samenhang gewerkt. Het gevolg is dat ouderen langer veilig, prettig en zo verantwoord mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Door het creëren van meer verbinding tussen de zorgdomeinen wordt bovendien het sociale ecosysteem van ouderen geoptimaliseerd en de samenwerking genormaliseerd. 


Behaalde resultaten 2022



  • De eerste 2,5 jaar zijn verschillende succesvolle activiteiten opgestart en middelen ontwikkeld, zoals de een dementiewijzer, een mantelzorgboekje en het Langer Thuis Kompas. 
  • Sinds 2022 is het project bezig met een doorstart. Naar aanleiding van een behoefteonderzoek zijn wensen in kaart gebracht voor toekomstige acties.


Beoogde resultaten 2023

  • Ontwikkelen van mantelzorgbeleid per organisatie. 
  • Aanjagen van het gesprek in de zorg door introductie van Thealeren (combinatie van theater en leren) bij VVT-organisaties. 
  • Ontwikkelen van kaartjes die de omgeving uitnodigen om kennis te maken met de intramurale setting. 
  • Warm welkom: zorgen voor een goede overdracht van de thuissituatie naar de intramurale zorg. 



Projectleider

Karin Bierens (Oktober)

k.bierens@zorginoktober.nl

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: