U bevindt zich hier: 

Niet-reguliere zorg:
Parkinsonketen met en voor de regio

Organisaties in de keten delen kennis en ervaring om de ondersteuning van mensen met de ziekte van Parkinson, thuis en in het verpleeghuis, te verbeteren.  


Aanleiding

Parkinson is een heel ingewikkelde hersenziekte die zich bij iedereen anders kan uiten. De klachten en symptomen lopen vaak uiteen en vragen om gespecialiseerde zorg, begeleiding en behandeling, zeker in een late(re) fase van de ziekte.


Doelen

De ambitie is om een duurzame keten in de regio voor mensen met de ziekte van Parkinson vorm te geven. 

Dit betekent enerzijds de ontwikkeling en inrichting van (aanvullende) diensten en anderzijds het verhogen van expertise op het gebied van Parkinson in de regio. Belangrijk uitgangspunt is het bieden van de juiste zorg op de juiste plek, waar mogelijk zo lang mogelijk thuis.


Om de doelen te bereiken zijn verschillende speerpunten ontwikkeld:


Kennisontwikkeling en -deling in de regio

Organisaties willen het kennisniveau verhogen en organiseren onder meer organisatie-inhoudelijke kennisdelingssessies voor de regio. Tevens wordt scholing ontwikkeld. 


Casemanagement Parkinson

Ook wordt de behoefte aan casemanagement en specifieke invulling met de partners uit het veld onderzocht. Zo worden een klantreis in beeld gebracht en landelijke ontwikkelingen verkend. 


Dagcentrum Parkinson

Daarnaast worden dagcentrumactiviteiten in de vorm van dagbesteding en dagbehandeling ontwikkeld. Deze zijn reeds vormgegeven. 


Tijdelijk verblijf Parkinson

Naar behoefte en in afstemming met de ziekenhuizen zijn diensten bepaald en ontwikkeld voor tijdelijk verblijf. Zo is reeds een start gemaakt met het logeren voor cliënten met Parkinson.

 

Mobiel team Parkinson

Vanuit het Expertisecentrum Parkinson van Vitalis wordt in regio Zuidoost-Brabant de mogelijkheid geboden om mee te kijken naar o.a. complexe casuïstiek, kennisvragen en aanbod van scholing.


Effecten

Door nauwe samenwerking in de keten, onder op het gebied van dienstverlening en kennisdeling, kunnen de gespecialiseerde zorg en ondersteuning van mensen met de ziekte van Parkinson in de regio verbeterd worden. 


Behaalde resultaten 2022

  • Investering in kennisontwikkeling met de regio: o.a. webinars, opzet scholing en heropstart Parkinsoncafé.
  • Casemanagement Parkinson: behoeftepeiling stakeholders, opzet pilot.
  • Dagcentrum Parkinson: professionalisering dagbesteding specifiek voor Parkinson, uitwerking en voorbereiding start in combinatie met behandeling vanuit het dagcentrum.
  • Tijdelijk verblijf Parkinson: logeren met verblijf is ontwikkeld. Professionaliseringsslag op de GRZ voor mensen met Parkinson, inventarisatie met ziekenhuizen voor overige diensten tijdelijk verblijf vanuit het Expertisecentrum Parkinson.
  • Mobiel team Parkinson: ingericht en oproepbaar waar nodig. 


Beoogde resultaten 2023

  • Verdere investering en voortzetting kennisdeling: o.a. symposium, webinars, start scholing voor Vitalis en eerste aanzet naar de regio.
  • Casemanagement: start pilot en concretisering dienst CMD voor toekomst.
  • Dagcentrum Parkinson: start met mensen die naast dagbesteding ook aanvullende behandeling afnemen.
  • Tijdelijk verblijf Parkinson: verdere invulling van de diensten samen met de ziekenhuizen. Insteek is vooralsnog een realisatie van een afdeling met tien bedden vanuit het Expertisecentrum Parkinson.
  • Mobiel team Parkinson: regionaal nog meer bekendheid geven ter ondersteuning van de beweging ‘langer zelfstandig langer thuis’ (met Parkinson). 


Projectleider

Marie-Anne Waulthers (Vitalis)

M.Waulthers@vitalisgroep.nl

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: