Samenwerking behandeldisciplines:
Taakherschikking in de langdurige zorg
VVT-organisaties werken aan een toekomstbestendige en andere inrichting van het werk van de medische vakgroep.
Aanleiding
Op de arbeidsmarkt is een groot tekort aan medische vakgroepleden in het algemeen en aan specialisten ouderengeneeskunde in het bijzonder. Dit tekort wordt de komende jaren alleen maar groter, terwijl het aantal cliënten met een (complexe) zorgvraag verder toeneemt.
Doelen
Met het project kiezen VVT-organisaties voor een toekomstbestendige en andere inrichting van het werk van de medische vakgroep. De taakherschikking in de langdurige zorg binnen de medische vakgroep is reeds ontwikkeld bij de Zorgboog. Een van de ambities is om taakherschikking ook binnen andere vakgroepen te onderzoeken en waar mogelijk in te voeren. We willen definiëren hoe we op succesvolle wijze duurzaam verantwoorde medische zorg kunnen bieden, rekening houdend met de arbeidsmarktkrapte en toenemende zorgproblematiek. De cliënt moet daarbij de eigen regie kunnen behouden.
Effecten
Met het project wordt een andere, toekomstbestendige inrichting van het werk van professionals beoogd, zodat zij op een betere manier invulling kunnen geven aan het werk en meer cliënten geholpen kunnen worden.
Behaalde resultaten 2022
- Toename werkgeluk leden medische vakgroep, snellere invulling vacatures, toeloop van physician assistant (PA) en verpleegkundig specialist (VS).
- Verbinding specialist ouderengeneeskunde (SO) aan de meest complexe afdelingen. Ze worden ingeroepen bij complexe casuïstiek.
- SO en VS,PA of basisarts zijn koppel. SO participeert in meerdere koppels.
- Plan formele evaluatie. In november is onderzoeker Radboud UMC gestart met de evaluatie.
Beoogde resultaten 2023
- Presentatie van evaluatie-uitkomsten (maart 2023).
Projectleider
Dolinde Webers (Zorgboog)
dolinde.webers@zorgboog.nl

