U bevindt zich hier: 

Werken aan arbeid:
ZZP pool

Zorgorganisaties werken op regionaal niveau samen binnen een coöperatie, waarbij een gezamenlijke ZZP Pool is opgezet.  


Aanleiding

De sectoren zorg en welzijn hebben te maken met een continue schaarste van geschoold personeel, terwijl de zorgvraag de komende jaren alleen maar verder toeneemt. Veel organisaties zetten daarom bureaus en bemiddelaars in, in de hoop te kunnen blijven voldoen aan de zorgvraag. Dit kost veel geld en komt de kwaliteit en stabiliteit van zorg veelal niet ten goede. Onder leiding van kartrekker Vitalis is een regionale ZZP Pool opgericht met een eigen coöperatie en een centraal, fysiek servicebureau: FAIR, gevestigd in het Microlab in Eindhoven. Deelnemende organisaties kunnen de benodigde arbeidsvraag hier neerleggen, de zzp’er kiest hieruit wat hij of zij vindt passen. Er worden alleen diensten aangeboden die passen bij de opleiding en ervaring van de zzp’er en bij de tariefstelling die de zzp’er heeft afgegeven. FAIR verzorgt de werving en het poolmanagement op basis van de behoefte van de deelnemende organisaties in de regio. Daarnaast voert FAIR de benodigde controles van documenten en scholing van de zzp’er uit, bewaakt de kwaliteit van de geleverde diensten en assisteert bij administratieve taken zoals het opmaken van overeenkomsten, de planning en controle van facturen. 


Doelen

Het verhogen van de kwaliteit en stabiliteit van de ingezette externe flexarbeid tegen lagere kosten, waarbij zorggeld in de zorg blijft. Dit alles zonder dat de overstap naar het zelfstandig ondernemerschap actief gestimuleerd wordt, maar de aangesloten zzp’ers zich wel welkom (blijven) voelen en gezien worden. In de zorg maakt de mens het verschil, dat is binnen deze pool ook het uitgangspunt. 



Effecten

Door de regionale ZZP Pool worden de kosten van de inzet van zpp’ers lager, terwijl de zzp’er zich meer verbonden voelt met de opdrachtgever. Bovendien vermindert het aantal verschillende ‘gezichten’ dat de cliënt ziet, doordat er invloed uitgeoefend kan worden op de verdeling en inzet van de zzp’er. Daarnaast neemt door inzicht en controle op bevoegd- en bekwaamheden de kwaliteit van de dienstverlening van zzp’ers toe.



Behaalde resultaten 2022-2023

  • Uitwerking plan regionale ZZP Pool en opzet van een eigen coöperatie met een centraal, fysiek servicebureau FAIR 
  • Afronding onderzoeksfase rondom de levensvatbaarheid van FAIR, de behoeftebepaling in de regio en een onderzoek naar de businesscase. 
  • Aantrekken van een projectleider om van het idee van papier naar realiteit te komen, waarbij schaalbaarheid, kopieerbaarheid naar andere regio’s en ruimte voor andere producten opgenomen zijn in de planvorming. 
  • Oprichting coöperatie (Q1 2023). Zie ook www.fair-brabant.nl met vlogs over de afgelopen periode, met uitleg over ontstaan, verloop en oprichting. 
  • Eerste dienst via FAIR (15 mei 2023). Opening door minister Helder.
  • Twee organisaties zijn lid, 21 anderen zijn aspirant-lid. 
  • Marketingcampagne heeft doel bereikt: ZZP’ers stromen dagelijks binnen in de mailboxen. 


Beoogde resultaten 2023

  • Efficiëntieslag in aanspreken van ZZP’ers in de zorg en de administratieve verwerking en beoordeling. 
  • Verder aantrekken van zorg- en welzijnsorganisaties
  • Versterken naamsbekendheid FAIR 


Borging

Door de opzet van de coöperatie is het project geborgd.


Projectleider

Jeroen Swanen (Vitalis)                              

j.swanen@vitalisgroep.nl   

info@fair-brabant.nl

www.fair-brabant.nl

                                                                                   

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: