U bevindt zich hier: 

Domeinoverstijgend werken (community care):
Woonzorgzone Zuiderpark

In de Eindhovense wijk Gestel wordt gebouwd aan een inclusieve woonzorgzone, waarin men er voor elkaar is, elkaar ziet en waar mensen in kwetsbare situaties prettig kunnen blijven wonen. 



Aanleiding

Oudere mensen moeten én willen langer blijven wonen op de plek waar ze zich het meest thuis voelen: de eigen wijk. Daarvoor is het belangrijk dat (in)formele partijen en inwoners er voor elkaar zijn en elkaar weten te vinden. In Gestel werken verschillende organisaties aan de ontwikkeling van een inclusieve woonzorgzone, genaamd Zuiderpark, waar iedereen mee kan doen. Met onder meer huurwoningen, een gezondheidscentrum, Ontmoet & Groetpleyn, Verpleeghuis (PG) en zorgcentrum (ZZP 1 tot 4), bezit Zuiderpark alle elementen om zich te ontpoppen tot een inclusieve woonzorgzone. 


Doelen

Een bijdrage leveren aan het langer thuiswonen in Gestel door het ontwikkelen van een inclusieve woonzorgzone op Zuiderpark waar iedereen mee kan doen en iets voor een ander kan betekenen. Ondersteund door de buurt, de inwoners en de professionals in het gebied. Concreet beoogt het project: 


  • Een geclusterd en gestippeld Volledig Pakket Thuis (VPT), waarmee 40 klanten in 2023 worden geholpen. 
  • Het organiseren van ontmoetingen bij het bestaande Ontmoet & Groetpleyn op Zuiderpark die bijdragen aan het versterken van de eigen mogelijkheden van inwoners.
  • Het realiseren van een buitenruimte die uitnodigt om te ontmoeten en te bewegen (sluit aan bij het project ‘beweeg en beleefroute Bennekel, Stichting de ketting’). 
  • Het stimuleren van de beweging ‘Samen elkaar een handje helpen’. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van wonen/ leven die bijdraagt aan het langer zelfstandig thuiswonen en waardoor inwoners zichzelf en anderen kunnen helpen (op basis van een behoefte-onderzoek). 


Effecten

Door het ontwikkelen van een inclusieve woonzorgzone kunnen kwetsbare ouderen langer prettig blijven wonen in de eigen wijk. Het project stimuleert inwoners en professionals om mee te doen en iets voor een ander te betekenen. Hierdoor kunnen uiteindelijk meer potentiële cliënten geholpen worden met hetzelfde aantal of minder betaalde arbeidskrachten. Bovendien stromen cliënten later in in een tweedelijnsvoorziening. 


Behaalde resultaten 2022

  • Aanstelling van een projectleider. 
  • Beschrijving van de projectopdracht.gkantoor. 


Beoogde resultaten 2023

  • Inwoners van Zuiderpark meenemen in het concept van inclusiviteit aan de hand van een behoefte-onderzoek. 
  • Organisatie van twee informatiebijeenkomsten of markten om met inwoners in gesprek te gaan over inclusiviteit, ouder worden, meedoen en elkaar helpen.
  • De eigen kracht van inwoners versterken vanuit de visie van Ontmoet & Groet (samen komen, samen blijven, samen zijn, samenwerken, samen leven).
  • Inzetten van de Morgen Gezond Weer Op Kaart (MGWOK) vanuit positieve gezondheid.
  • Samenwerken met stakeholders in de wijk, waarbij een gezamenlijke visie wordt ontwikkeld. 
  • Opzet van een geclusterde en gestippelde VPT voor 40 klanten.
  • Ontwikkelen van een digitaal platform om vraag en aanbod (formele en informele zorg en ondersteuning) aan elkaar te koppelen en met elkaar te communiceren.
  • Toevoegen van één element aan de buitenruimte dat bijdraagt aan ontmoeting en verbinding.
  • Ontwikkelen van een passende onderzoeksmethode (waardemeting), waarbij demografische gegevens worden gekoppeld aan woon- en leefgeluk (naar verwachting 0-meting in 2023 en tweede meting medio 2025). 


Projectleider

Frank Hendriks / Saskia Kluin (Archipel)

frank.hendriks@archipelzorggroep.nl/ saskia.kluin@archipelzorggroep.nl

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: