U bevindt zich hier: 

"We worden gedreven door een gezamenlijk doel: Onze ouderenzorg toekomstbestendig maken"


Blog: Verbeteren van de continuïteit en de kwaliteit van de crisiszorg

Crisisdoorstroom Eindhoven en de Kempen 


"Het gevolg van de gezamenlijke aanpak is dat we meer overzicht hebben in vraag en aanbod en mensen daardoor sneller en beter kunnen helpen


- Monique Kroonen,

projectleider Crisisdoorstroom Eindhoven en de Kempen

Oudere mensen in de regio willen en moeten langer thuis blijven wonen. Maar wat als er onverhoopt iets gebeurt of er een onhoudbare situatie ontstaat, waardoor iemand tijdelijk opgenomen moet worden? In dat geval kan crisisopvang uitkomst bieden. In Eindhoven en de Kempen trekken verschillende VVT-organisaties intensief samen op in de crisiszorg om zo de continuïteit en de kwaliteit van de crisisopnamen te verbeteren. Projectleider Monique Kroonen vertelt in deze blog hoe in het project Crisisdoorstroom Eindhoven en de Kempen samengewerkt wordt om onder andere de doorstroom van een crisisbed naar een reguliere WLZ-plaats in een verpleeghuis, te bevorderen. 

Het organiseren van de crisisopnamen is al jarenlang een ingewikkeld thema. Monique: “Tot 2018 hadden we in Eindhoven en de Kempen tien crisisbedden verdeeld over vijf zorgaanbieders. Door deze versnippering bleken mensen echter moeilijk door te plaatsen, waardoor de bedden onnodig lang bezet bleven en andere mensen niet geholpen konden worden. Bovendien was het proces van doorplaatsen erg tijdrovend, omdat er veel geschakeld moest worden met verschillende partijen.” 



Centralisatie crisisbedden

Sinds 2018 werken verschillende VVT-organisaties in de regio intensief samen om de doorstroom vanuit de crisisopnamen beter te organiseren. Zo is er gekozen voor centralisatie van crisisbedden. Monique: “In plaats van crisisbedden bij verschillende zorgaanbieders, beheert één zorgaanbieder, Vitalis – tevens kartrekker van het project Crisisdoorstroom Eindhoven en de Kempen  –  alle bedden. Hier kunnen mensen maximaal veertien dagen verblijven. De betrokken VVT-organisaties dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de regie op de doorstroom en doorplaatsing. We werken met een toerbeurtschema, waarin staat aangegeven wie op welk moment verantwoordelijk is voor de doorplaatsing van de cliënt van een crisisplaats naar een reguliere WLZ-plaats. Het schema is opgesteld naar rato van het aantal pg-bedden van een zorgverlener. Het gevolg van deze gezamenlijke aanpak is dat we meer overzicht hebben in vraag en aanbod en mensen daardoor sneller en beter kunnen helpen.”


Beoordeling crisisaanmeldingen

Daarnaast is een tweede deelproject opgestart waarin samengewerkt wordt aan de beoordeling van de crisisaanmelding. “Voorheen werden alle crisisaanvragen beoordeeld door de GGzE. Met de invoering van een nieuwe wet zijn we opnieuw gaan kijken naar de beoordeling van crisisaanmeldingen. Sinds 2021 is de crisisdienstverlening een gezamenlijke verantwoordelijk van de GGzE en de VVT. De zorgtrajectbegeleider en specialist ouderengeneeskunde beoordelen samen de aanmeldingen van mensen met dementie met crisisvragen. De psychiater van de GGzE pakt de overige crisisbeoordelingen op en de aanmeldingen buiten kantoortijden. De triage wordt uitgevoerd door één crisisdienst: de triagedienst van de GGzE. In deze triage wordt bepaald wat de voorliggende problematiek is en wat de urgentie is van de crisisaanmelding.” 


“Daarnaast zijn we beter gaan kijken naar de aanvragen zelf. Veel aanmeldingen passen niet bij de crisiszorg; deze is er alleen voor de mensen met de meest schrijnende situaties waar op dat moment zorg aan moet worden verleend. Het gaat om mensen met (veelal) dementie waarbij de veiligheid in het geding komt, die probleemgedrag vertonen richting de partner, weglopen van huis zonder kleding of waarbij de mantelzorg plots wegvalt. Deze mensen en vaak ook hun naasten zitten in een onhoudbare situatie en hebben direct hulp nodig. Daarbij focussen we ons in het project op het voorkomen van crisiszorg, door te kijken naar andere mogelijkheden. Zo zijn er de afgelopen jaren speciale woonvoorzieningen ontwikkeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig thuis blijven wonen.” 



Ongoing process

Toch blijft het organiseren van de crisiszorg ingewikkeld, vanwege de grote vraag naar crisiszorg onder oudere mensen in de regio. “De crisiszorg is een ongoing process. Er zijn nog veel uitdagingen voor de toekomst. Het streven is om mensen snel door te plaatsen naar een plek binnen de regio, maar dat is soms lastig. Daarnaast worden crisisbedden vaak nog te lang bezet gehouden. Door het project Crisisdoorstroom Eindhoven en de Kempen en de hechte samenwerking hebben we een beter beeld gekregen van de totale situatie; er is meer zicht op de problematiek en de knelpunten en dat helpt ons om samen te blijven werken aan het verbeteren van de crisiszorg in de regio.”


Meer weten of meedoen?

Meer informatie over het project vind je op de projectpagina.


Of neem contact op met Monique Kroonen, door een mail te sturen naar: m.kroonen@seniorenpunt.nl


In Eindhoven en de Kempen trekken verschillende VVT-organisaties intensief samen op in de crisiszorg om zo de continuïteit en de kwaliteit van de crisisopnamen te verbeteren.

Share by: