U bevindt zich hier: 

"We worden gedreven door een gezamenlijk doel: Onze ouderenzorg toekomstbestendig maken"


Blog: Betere zorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een bijzondere aandoening




















"Vanuit het overkoepelende project Ketensamenwerking in de toekomst willen we met elkaar de best mogelijk zorg bieden, nu én in de toekomst."


- Junior van der Kruijs, manager dienst behandeling bij Archipel - kartrekker van het project.

Door de toename van complexe zorgvragen en het groeiend tekort aan zorgprofessionals wordt het steeds uitdagender om kwetsbare mensen goed (specialistisch) te ondersteunen. In het project Ketensamenwerking in de toekomst werken de eerstelijnszorg en VVT-organisaties intensief samen op verschillende onderdelen, zodat cliënten eerder en beter geholpen kunnen worden. Junior van der Kruijs, manager dienst behandeling bij Archipel – kartrekker van het project – vertelt in deze blog over de ontwikkelingen van afgelopen jaar en de stappen die in 2023 worden gezet. 

Junior: “Binnen het project Ketensamenwerking in de toekomst werken we aan verschillende deelprojecten gericht op diverse uitdagingen waar we samen tegenaanlopen. Eén van die uitdagingen is de gegevensuitwisseling tussen alle partijen in de zorgketen. In de regio werken we binnen de keten met verschillende IT-systemen voor bijvoorbeeld cliëntinformatie en cliëntdossiers. Het gaat hierbij niet alleen om de systemen van VVT-organisaties maar bijvoorbeeld ook om die van de huisarts en het ziekenhuis. Een naadloze overdracht van informatie in de keten is daardoor niet vanzelfsprekend. Met het project willen we een betere koppeling maken tussen die verschillende IT-systemen, zodat organisaties informatie effectief en efficiënt met elkaar kunnen delen. Dit noemen we ook wel interoperabiliteit. We werken toe naar een I-Paas oplossing waarin we applicaties willen voorzien van geïntegreerde data van de bronnen van verschillende ketenpartners.” 


© 2023 Archipel

Minimaal acceptabele werkvorm

“Afgelopen zomer zijn we gestart met een onderzoek om een beeld te krijgen van het interne en externe applicatielandschap bij verschillende VVT-organisaties,” vervolgt Junior. “De bevindingen hebben we naast elkaar gelegd en we hebben gekeken wat we met elkaar beogen. Belangrijk uitgangspunt is om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de eisen die gesteld worden aan een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit is de plek waar Nederlandse burgers hun medische gegevens kunnen beheren en delen. In 2023 hebben we samen met het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) de handen ineengeslagen om dit project een vervolg te geven. De volgende stap is het maken van een analyse en het vaststellen van een minimaal acceptabele werkvorm. Daarnaast gaan we op zoek naar geschikte service providers en applicatiepartners. Het streven is om eind 2023 de minimaal acceptabel werkvorm gereed te hebben voor de betrokken organisaties Vitalis, Land van Horne, Zorg in Oktober, Joris Zorg en Archipel, en zo de samenwerking op dit vlak te verbeteren.”  


Samenwerkingsconcepten

Het tweede deelproject waaraan wordt gewerkt, is de vorming van samenwerkingsconcepten. Junior: “Door de vergrijzing neemt het aantal kwetsbare ouderen met een complexe zorgvraag in hoog tempo toe. Mensen die uiteindelijk zijn aangewezen op een verpleeghuis, komen daardoor veel zwaarder binnen. Maar ook de zorgvraag in de thuissituatie (eerstelijnszorg) stijgt, omdat veel mensen langer thuis blijven wonen. Met alle uitdagingen in de zorg – minder beschikbare bedden, het tekort aan zorgprofessionals – wordt het steeds uitdagender om kwetsbare ouderen de zorg te bieden die zij nodig hebben op de juiste plek. Goed samenwerken in de regio is daarom een must. Afgelopen jaren hebben we mooie stappen gezet met het Zorgprogramma Kwetsbare Ouderen (ZPKO). Binnen het deelproject Samenwerkingsconcepten kijken we naar de doorontwikkeling van de bestaande samenwerking, waarbij we de doelgroep thuiswonende kwetsbare ouderen meenemen. Het doel is een betere dienstverlening door een betere inclusie van de doelgroep in het ZPKO.” 


© 2023 Archipel

Langetermijnvisie en intensivering ketensamenwerking 

Naar aanleiding van een onderzoek in 2022 zijn twee adviezen uitgebracht. Junior: “Het eerste is de vorming van een langetermijnvisie. Door middel van een creatief en inspirerend proces – waarbij vooral in mogelijkheden wordt gedacht – willen we een visie ontwikkelen voor de samenwerking in de regio rondom kwetsbare ouderen in de thuissituatie. Daarnaast willen we de samenwerking in het zorgprogramma intensiveren. Voor de juiste zorg aan kwetsbare (thuiswonende) ouderen is samenwerking in de keten cruciaal geworden. In Zuidoost-Brabant is rondom de zorg voor kwetsbare ouderen een stevige samenwerking ontstaan tussen de drie regionale zorggroepen DOH, SGE en PoZoB (DSP), netwerkpartners en zorgverzekeraars VGZ en CZ in het ZPKO. Hierin is ‘ouderenzorg thuis’ reeds opgenomen. Samen streven we ernaar om kwetsbare ouderen zo lang mogelijk in optimale gezondheid en kwaliteit van leven in de voorkeursomgeving te laten wonen en hen te helpen om de regie over de eigen gezondheid te verstevigen. De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor de patiënt en verantwoordelijk voor de algemene geneeskundige zorg. Wanneer de zorgzwaarte de huisartsgeneeskundige zorg overschrijdt, is expertise van een specialist ouderengeneeskunde noodzakelijk. De specialist ouderengeneeskunde kan specifieke expertise inzetten voor de groep kwetsbare ouderen  met een complexe zorgbehoefte door hun comorbiditeit (de aanwezigheid van een aandoening naast een primaire aandoening) of multimorbiditeit (de aanwezigheid van twee of meerdere chronische aandoeningen, waarbij de één niet meer centraal staat dan de ander).”



Laag volume hoog complex 

Het laatste deelproject richt zich op de ontwikkeling van regionale expertisecentra (REC’s) voor bijzondere aandoeningen, door het Ministerie van VWS ook wel Laag volume hoog complex (Lvhc) genoemd. Denk hierbij aan de ziekte van Huntington of het symdoom van Korsakov; ziektebeelden met een relatief klein aantal cliënten (maximaal 1500 cliënten in heel Nederland wonend in een Wlz-instelling per aandoening) en zeer ingewikkelde zorgvragen. Junior: “In 2022 hebben we stakeholders geïdentificeerd en samenwerkingsafspraken gemaakt. Daarnaast zijn we bezig met het fundament waarop we verbetering in de zorgkwaliteit kunnen gaan bieden voor mensen met een bijzondere aandoening in het verzorgingsgebied van het VVT Platform Zuidoost-Brabant. Dit is nog in opbouw en loopt tot minstens 2026. We streven in de praktijk naar het maken van uniforme afspraken over organisaties heen, zoals een gezamenlijke klantreis of een inhoudelijk zorgpad.  Landelijk werken we onder het kenniscentrum aan best practices en die rollen we vervolgens uit met de beoogde REC’s en DEC’s. Momenteel zijn we bezig met inpassen wat we wel en niet kunnen gegeven de geboden financiering. Daarnaast willen we een nieuwe werkpraktijk in de hele zorgketen bewerkstelligen om zo een passend antwoord te creëren voor de zeer complexe zorgvragen van mensen met een bijzondere aandoening.”


© 2023 Archipel

Verbinden in de regio

Archipel is kartrekker van het project. De zorgorganisatie is al jarenlang gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een bijzondere aandoening. Zo heeft de organisatie twee REC’s voor Korsakov en Huntington. Ook wordt er gewerkt aan een DEC voor gerontopsychiatrie en biedt de organisatie expertisezorg voor jonge mensen met dementie.  Junior: “Samen met de projectleider en programmaleiders van de specifieke doelgroepen geef ik vorm aan deze ontwikkeling. Daarnaast hebben we een projectbureau dat de behandeldienst van Archipel ondersteunt. Ook denken we mee over de landelijke criteria voor de vorming van REC’s en DEC’s en werken we met de diverse expertisecentra actief aan de verbetering van de zorgkwaliteit voor mensen met een bijzondere aandoening. Vanuit het overkoepelende project Ketensamenwerking in de toekomst willen we met elkaar de best mogelijk zorg bieden, nu én in de toekomst. Daarvoor streven we ernaar om zoveel mogelijk te verbinden in de keten.”   



Meer weten over het project Ketensamenwerking in de toekomst?

Meer informatie over het project vind je op de projectpagina. Of neem contact op met Junior van der Kruijs, door een mail te sturen naar: junior.van.der.kruijs@archipelzorggroep.nl

In het project Ketensamenwerking in de toekomst werken de eerstelijnszorg en VVT-organisaties intensief samen op verschillende onderdelen, zodat cliënten eerder en beter geholpen kunnen worden.

Share by: