U bevindt zich hier: 

"We worden gedreven door een gezamenlijk doel: Onze ouderenzorg toekomstbestendig maken"

Blog: Passende zorg in de regio voor mensen met de ziekte van Parkinson

Parkinsonketen met en voor de regio


"De ambitie is om samen met de andere participerende zorgorganisaties een duurzame keten in de regio voor mensen met Parkinson vorm te geven."


- Mijke Graat

projectleider Parkinsonketen met en voor de regio

Moeite hebben met het maken van kleine bewegingen, trillende armen en benen en stijve spieren: het zijn enkele symptomen van de ziekte van Parkinson. In Nederland leven zo’n 63.500 mensen met deze zeer ingewikkelde hersenziekte en dat aantal loopt in de toekomst alleen maar verder op. De symptomen en klachten verschillen en vragen om gespecialiseerde zorg, zeker in een late(re) fase van de ziekte. In het project Parkinsonketen met en voor de regio delen zorgorganisaties kennis en ervaring om de zorg en ondersteuning voor mensen met Parkinson, thuis en in het verpleeghuis, te verbeteren. Projectleider Mijke Graat van Vitalis vertelt in deze blog meer over de ontwikkelingen binnen het project. 

Mijke: “Vitalis, kartrekker van het project, is al jarenlang gespecialiseerd in de zorg voor de steeds groter wordende groep mensen met Parkinson. In de keten hebben we, samen met zorgpartners in onze regio, gekeken naar hiaten waar we op in konden spelen om zo de Parkinsonzorg verder te verbeteren, met als uitgangspunt: langer zelfstandig, langer thuis. Door de jaren heeft Vitalis een Expertisecentrum Parkinson voor de regio ontwikkeld. Vanuit die rol wil Vitalis met het project Parkinsonketen binnen het VVT Platform Zuidoost-Brabant de zorg in de keten verder verbeteren met en voor de regio. De ambitie is om samen met de andere participerende zorgorganisaties Archipel, ZuidZorg en Zorgboog een duurzame keten in de regio voor mensen met Parkinson vorm te geven. Daarnaast is er ook een intensieve samenwerking met het Catharina Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum.” 


Een vijftal speerpunten 

“Binnen het project werken we aan een vijftal speerpunten. Zo willen we de kennisontwikkeling- en deling verbeteren. Een uitvraag onder stakeholders toonde aan dat hier veel behoefte aan is. Daar spelen we met het project op in door het organiseren van verschillende webinars voor zorgorganisaties die graag meer informatie willen over Parkinsonzorg. Daarnaast ontwikkelen we scholing via de Vitalis Academy en organiseren we een Parkinsoncafé voor mensen met Parkinson. Ook werken we mee aan landelijke onderzoeken gericht op het verbeteren van de Parkinsonzorg.” 




“Uit behoefte-onderzoek in de regio is de wens voor casemanagement Parkinson naar voren gekomen. Het tweede speerpunt is daarom gericht op het opzetten van dit casemanagement. Het doel is om mensen met Parkinson in de thuissituatie beter te kunnen begeleiden, ze beter wegwijs te maken in het zorglandschap en te werken aan preventie van zorg. Eind 2022 starten we met een pilot waarin verschillende thuiswonende mensen met Parkinson een casemanager toegewezen krijgen. Daarnaast werken we binnen het project aan een dagcentrum Parkinson waar we naast dagbestedingsactiviteiten, zoals dansen met Parkinson, ook behandelingen kunnen aanbieden. Dit dagcentrum is reeds toegankelijk.” 


“Het vierde speerpunt is gericht op de ontwikkeling van diensten tijdelijk verblijf om mensen met Parkinson en/of hun mantelzorgers beter te kunnen ondersteunen. Zo is inmiddels een logeerfunctie ingericht en kijken we naar mogelijkheden om het revalideren met Parkinson te ondersteunen. In samenwerking met het Catharina Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum zijn we in gesprek over de ontwikkeling van diensten voor instelling op medicatie en intercurrente (bijkomende) aandoeningen. En als laatste hebben we een mobiel team Parkinson opgezet waardoor verpleegkundigen mee kunnen kijken naar onder meer complexe casuïstiek, kennisvragen en aanbod van scholing.” 



Ondersteuning tijdens elke fase van de ziekte 

“De samenwerking verloopt erg goed. Er zijn al veel waardevolle ontwikkelingen waarmee we mensen met Parkinson in onze regio ondersteunen bij het langer zelfstandig, langer thuis wonen. Ook in 2023 gaan we hiermee verder. Het streven is om er uiteindelijk van begin tot eind voor mensen met Parkinson te kunnen zijn en ze tijdens elke fase van de ziekte te kunnen ondersteunen met de juiste zorg op de juiste plek. Daarvoor zoeken we ook landelijk de samenwerking op. De laatste jaren krijgt Parkinson in de media steeds meer aandacht. Mooi dat zo de bekendheid wordt vergoot. Tegelijkertijd valt er nog zoveel te leren; welke invloed heeft levensstijl op de ziekte? Hoe zit het precies met erfelijkheid? Wat kunnen we nog meer doen om mensen met Parkinson en hun omgeving te ondersteunen? Het is belangrijk dat we steeds meer over de ziekte en behandelmogelijkheden te weten komen, zeker omdat het aantal mensen met Parkinson verder stijgt en het zo’n specifieke aandoening is met tegelijkertijd zeer uiteenlopende symptomen. Met het project Parkinsonketen zetten we daarvoor in onze regio al grote stappen.” 


Meer weten of meedoen?

Meer informatie over het project vind je ook op de projectpagina.


Of neem contact op met Mijke Graat van Vitalis, door een mail te sturen naar: m.graat@vitalisgroep.nl.


Het streven is om er uiteindelijk van begin tot eind voor mensen met Parkinson te kunnen zijn en ze tijdens elke fase van de ziekte te kunnen ondersteunen met de juiste zorg op de juiste plek.

Share by: