U bevindt zich hier: 

Preventie & mantel(zorg):
Logeerhuis Plezant

Logeerhuis Plezant richt zich op het ontzorgen van mantelzorgers door het bieden van logeermogelijkheid voor mensen met dementie of cognitieve achteruitgang ten gevolge van de ziekte van Parkinson.   


Aanleiding

Mensen met cognitieve achteruitgang of dementie wonen steeds langer thuis, waarbij de partner, kinderen of buren mantelzorg verlenen. Mantelzorg is vaak fysiek en emotioneel zwaar. Het is voor mantelzorgers belangrijk om af en toe de handen vrij te hebben. Dat voorkomt overbelasting, ziekte en uitval van de mantelzorger zelf. Met een vitale mantelzorger kan de zorgbehoevende het langst zelfstandig thuis wonen. Initiatiefnemer de Zorgboog heeft daarom in 2018 samen met Savant Zorg, de zes Peelgemeenten en zorgverzekeraar CZ het Logeerhuis Plezant ontwikkeld.


Logeerhuis Plezant in Lieshout biedt logeeropvang met zorg aan mensen met (een vermoeden van) dementie of cognitieve achteruitgang ten gevolge van Parkinson. De mantelzorger kan de zorgverantwoordelijkheid tijdelijk overdragen aan zorgprofessionals, waarbij de cliënt verblijft in een huiselijke en liefdevolle omgeving. De kamers en het sanitair hebben alle benodigde aanpassingen om goede zorg mogelijk te maken.



Doelen

Logeerhuis Plezant heeft het doel om mantelzorgers te ondersteunen en ontlasten. Doordat mantelzorgers even op adem kunnen komen, blijven zij de energie houden om mantelzorg te verlenen. Zo kan de zorgbehoevende langer zelfstandig thuis blijven wonen. Een tweede doel is om de opgedane ervaringen en kennis uit de pilotfase (2018 tot 2022) te delen met andere zorgprofessionals in de regio en daarbuiten. De bevindingen dragen bij aan het zo lang mogelijk blijven verlenen van zorg en ondersteuning in de thuissituatie en het ontlasten van de mantelzorger.


Effecten

De mantelzorgondersteuning en logeermogelijkheden van Logeerhuis Plezant dragen bij aan de ontlasting van mantelzorgers. Daardoor houden mantelzorgers hun taak beter en langer vol, zodat mensen met (een vermoeden van) dementie en mensen met cognitieve achteruitgang langer thuis kunnen blijven wonen. Daarnaast biedt het logeerhuis een vorm van preventie waardoor zware zorg voorkomen of uitgesteld kan worden. 


Behaalde resultaten 2022

  • Bezettingsgraad is gestegen naar 68,7% (2021: 62,1%)
  • De kwaliteit van de rapportage naar mantelzorger over in- en uitcheck is onderzocht en n.a.v. de onderzoeksresultaten is de rapportage geoptimaliseerd.
  • Lotgenotencontact Mantelzorgers is vormgegeven door de organisatie van een familiedag in Plezant. Deze middag werd door 23 families bezocht die enthousiast waren over deze bijeenkomst. Daarom zullen we ook in 2023 weer een familiedag organiseren.
  • Een communicatieplan voor Plezant is ontwikkeld en uitgevoerd (zo zijn er diverse interviews en advertenties gepubliceerd in papieren en online media en is een reeks nieuwe foto’s gemaakt ter ondersteuning van de publiciteit).


Beoogde resultaten 2023

  • Vergroten verzorgingsgebied, buiten de Peelregio en Helmond
  • Bezettingsgraad realiseren van gemiddeld minimaal 75%
  • Kennis delen met andere partijen over het opzetten van een logeerhuis, door middel van ontvangen werkdelegaties en met het ontwikkelen van materialen.
  • Versterken lotgenotencontact mantelzorgers, o.a. met een nieuwe familiedag en het samen vieren van het vijfjarig bestaan van Plezant.
  • Verder uitvoeren communicatieplan (introductiefilmpje; social media teasers; fotocarroussel; open dagen; nieuwe folder en poster).



Projectleider

Leonne Hezemans (Zorgboog)         

Leonne.Hezemans@zorgboog.nl

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: