U bevindt zich hier: 

"We worden gedreven door een gezamenlijk doel: Onze ouderenzorg toekomstbestendig maken"


Blog: Samenwerken aan het versneld opleiden van zorgmedewerkers

Zij-instroom project Lefgozer (m/v)


"Door samen te werken vanuit één naam kunnen we gezamenlijk sterker optreden. Dit, in combinatie met een lokale focus, maakt dat we goede resultaten kunnen behalen."


- Evert van Summeren,

programmaleider Lefgozer (m/v)

Het toenemend tekort aan mensen in de zorg is een hot topic. Terwijl het aantal ouderen met een (complexe) zorgvraag de komende jaren alleen maar verder stijgt, groeit het aantal medewerkers in de ouderenzorg daar niet in mee. Daarom is het hard nodig om meer zorgmedewerkers op te leiden. 3,5 jaar geleden ontwikkelde Lefgozer (m/v) een versneld werk-leertraject om zij-instromers te begeleiden bij het maken van de overstap naar de zorg. Inmiddels werken een heel aantal organisaties in Zuidoost-Brabant samen met Lefgozer (m/v). Hoog tijd dus voor een blog met programmaleider Evert van Summeren. 

Evert: “De ouderenzorg kenmerkt zich al enkele jaren door een heel krappe en grillige arbeidsmarkt. Die arbeidsmarktproblematiek is iets van ons allemaal: alle VVT-organisaties in de regio hebben ermee te maken. Juist daarom is het belangrijk om intensief met elkaar samen te werken, zeker als je bedenkt dat er volgens onderzoek door de Intelligence Group zo’n 357.300 werkende Nederlanders overwegen een overstap te maken naar de zorgsector. Lefgozer (m/v) biedt hierin een antwoord. We helpen zij-instromers in de regio’s Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant met het maken van de overstap naar de zorg. Een stap waar lef voor nodig is, vandaar de naam Lefgozer. Via een versneld werk-leertraject worden zij-instromers opgeleid tot Verzorgende IG niveau 3. Daarnaast krijgen zij baangarantie en vanaf dag één een marktconform salaris. Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en bieden ruim twintig zorgorganisaties in Brabant zij-instromers de kans om zich via het traject Lefgozer (m/v) te laten omscholen tot zorgprofessional.” 



Eén gezamenlijke propositie en een centraal toegangsportaal

De ervaringen met Lefgozer (m/v) worden binnen het VVT Platform Zuidoost-Brabant gebruikt voor het verder vormgeven van een (over)regionale samenwerking met zorgorganisaties en opleiders. Evert: “We werken aan één gezamenlijke arbeidsmarktpropositie met gezamenlijke PR om de zij-instroom binnen de zorg te bevorderen. Daarbij willen we één centraal toegangsportaal creëren om zij-instromers te faciliteren en werkdruk bij de aangesloten zorgorganisaties te verminderen. Ook zoomen we dieper in op de werving, beeldvorming van het werken in de zorg en de (pre)selectie van kandidaten. Bestaande kennis en ervaring zetten we in voor het behoud van medewerkers, want ook dat is een belangrijk aandachtsgebied binnen de zorg.” 


Uitbreiding opleidingsmogelijkheden

Daarnaast worden de opleidingsmogelijkheden uitgebreid. Evert: “Vanuit organisaties is er in toenemende mate vraag naar Verpleegkundigen niveau 4. We starten dit voorjaar met een eerste pilot, met de intentie om dit daarna in Zuidoost-Brabant uit te rollen. Ook hebben we werk- leertrajecten ontwikkeld voor de sectoren gehandicaptenzorg en kind & jeugd. Op die manier bedienen we de hele zorgsector. Sinds kort is onze website vernieuwd. Op www.lefgozer.nu kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden.” 


850 actieve Lefgozers

De inspanningen binnen Lefgozer (m/v) en het VVT Platform Zuidoost-Brabant hebben tot mooie resultaten geleid. Evert: “In 2022 wilden we minimaal 80 nieuwe Lefgozers laten starten in Zuidoost-Brabant. Die ambitie hebben we waargemaakt. In samenspraak met de deelnemende organisaties start maandelijks een nieuwe groep Lefgozers. Sinds de oprichting van Lefgozer (m/v) zijn er zelfs al zo’n 850 Lefgozers gestart. We zijn trots op het hoge percentage Lefgozers dat uiteindelijk ook het traject afrondt. Slechts 11,9% van alle deelnemers valt uit, vaak vanwege privéomstandigheden. Landelijk ligt dat percentage een stuk hoger, namelijk 21 – 42%. Het succes is onder meer te danken aan het grondige voortraject. We denken echt met zij-instromers mee, zodat ze een goed doordachte keuze kunnen maken en weten waar ze aan beginnen. Ook worden deelnemers intensief begeleid gedurende het traject. De redenen dat zij-instromers starten lopen uiteen. De één wil graag iets betekenen voor de maatschappij, de ander start omdat er ruimte is ontstaan voor zelfontplooiing nadat de kinderen volwassen zijn. Maar we horen ook regelmatig dat de overstap naar de zorg een langgekoesterde wens is. Of dat mensen graag de zorg in willen nadat ze zelf hebben ervaren hoe goed een naaste is verzorgd. Dat zijn natuurlijk mooie drijfveren.”.” 


Samen doen

Ook voor de verdere toekomst zijn er plannen. Evert: “Het zou mooi zijn als we steeds meer organisaties aan ons kunnen verbinden. Want door samen te werken vanuit één naam kunnen we gezamenlijk sterker optreden. Dit, in combinatie met de lokale focus, maakt dat we goede resultaten kunnen behalen. En dat is hard nodig. We moeten het echt samen doen!” 


Meer weten of meedoen?

Meer informatie over het project vind je ook op de projectpagina en op www.lefgozer.nu.


Of neem contact op met Evert van Summeren of Simone van der Zanden (projectcoördinator regio Eindhoven), door een mail te sturen naar: evert@lefgozer.nu of simone@lefgozer.nu.


Lefgozer (m/v) helpt zij-instromers in de regio’s Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant met het maken van de overstap naar de zorg. Een stap waar lef voor nodig is!

Share by: