U bevindt zich hier: 

Niet-reguliere zorg:
GRZ samenwerking

In regio Zuidoost-Brabant werken verschillende zorgorganisaties samen om de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) beter, efficiënter en meer in samenhang te organiseren. 



Aanleiding

Er is een grote toename van kwetsbare ouderen die een beroep doen op geriatrische revalidatiezorg, terwijl het aantal medewerkers die deze zorg kan bieden daar niet in meegroeit. In 2022 zijn al mooie stappen gezet op het gebied van de samenwerking rondom de GRZ. Het komend jaar worden een aantal belangrijke vervolgstappen gezet door de samenwerkende organisaties Archipel, Vitalis, Anna Ouderenzorg, de Zorgboog, Valkenhof en Oktober. Land van Horne doet deels mee. 


Doelen

Het maken van een tweede verbeterslag op het nieuwe uniforme triage-protocol van 2022. Dit gaat niet alleen over GRZ, maar juist over de 'randen' van de doelgroep. Daarnaast beogen de samenwerkende organisaties een verbeterde overdracht van patiëntgegevens van de ziekenhuizen​ naar de VVT-instellingen. Ook heeft het project het doel dat alle aangesloten organisaties en ziekenhuizen gebruik gaan maken van dezelfde data (middels Efficy) ten aanzien van de doorstroom in de keten (van ziekenhuis naar GRZ en Wlz). Als laatste willen de organisaties de relaties met partners versterken, waaronder die van de transferafdelingen van ziekenhuizen met cliëntadviseurs. Waar nodig wordt samen opgetrokken richting onder meer verzekeraars, branchevereniging ActiZ en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Er wordt samengewerkt aan de hand van twee sporen: van elkaar leren en uniformeren in de regio.


Effecten

Het bieden van de juiste zorg op de juiste plek, een betere triage en een eenduidiger beleid in de regio. ​Daarnaast zorgt het project voor sterke partnerrelaties en korte lijnen. Door uniformer en efficiënter te werken, verminderen de samenwerkende organisaties op korte termijn dubbel werk en verkeerde beddagen. De aanpak draagt er bovendien aan bij dat organisaties beter voorbereid zijn op de toenemende zorgvraag en de schaarste van het personeel op de langere termijn. 


Behaalde resultaten 2022

  • Live meet & greet met transferafdelingen van vijf ziekenhuizen en cliëntadviseurs van zeven VVT-instellingen. 
  • Collectief gebruik van Efficy en Siilo-app
  • Eén uniform triageprotocol (zomer 2022) + evaluatie met vier ziekenhuizen (december 2022). Gevolg: betere triage en de juiste cliënt op het juiste bed. 
  • Collectief plan voor Actiz/verzekeraars t.b.v. indicatiestellingen en wie hierin een rol heeft.
  • Start pilot specialist ouderengeneeskunde (SO) in consult in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven t.b.v. indicatiestelling lastige casuïstiek. 
  • Pilot + evaluatie en vervolgens structurele continuering van ‘SO bij het MDO in het ziekenhuis’.
  • Maken van een nieuwe collectieve regio-afspraak rondom ‘shoppen met cliënten’ langs de verschillende GRZ’s.
  • Ervaringen uitwisselen van GRZ thuis in samenwerking met een afstudeerstagiaire van TU/e.


Beoogde resultaten 2023

  • Iedereen werkt in/met Efficy en deze cijfers vormen de basis voor de keten-gesprekken (medio 2023).
  • Organiseren van een tweede live event met de transferafdelingen van vijf ziekenhuizen en cliëntadviseurs van zeven VVT-instellingen (medio 2023).
  • Closed-loop gegevensuitwisseling met de ziekenhuizen bij elke GRZ/VVT-instelling in de regio (eind 2023).
  • Optuigen project eOverdracht met ziekenhuizen en VVT-instellingen (eind 2023).
  • Triageprotocol 2.0 is geëvalueerd, geaccepteerd en geïmplementeerd in de hele regio (eind 2023).



Projectleider

Ilse Jaspers (Vitalis & Archipel) 

l.jaspers@vitalisgroep.nl

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: