U bevindt zich hier: 

Zorgteams van de toekomst:
Toekomstbestendig werken in de zorg

Savant Zorg onderzoekt hoe ze toekomstbestendig kan werken in de zorg, op een manier die beter past bij de huidige ontwikkelingen.


Aanleiding

De maatschappelijke veranderingen vragen om op een andere manier van werken. Op verschillende plekken wordt het gesprek over een nieuwe werkelijkheid al gevoerd. Er is echter een mismatch tussen verwachtingen/beelden en het laten aansluiting bij het echte verhaal. Dat maakt veranderen moeilijk terwijl het probleem er vandaag al is. Hoewel er al mooie oplossingen zijn, zal een organisch proces niet snel genoeg gaan. Er is behoefte aan richting. Het verhaal moet aangepast worden aan de realiteit en er moet een verhaal ontstaan dat herkenbaar is en past bij de verwachtingen. 

Doelen

Het ontwikkelen van een nieuwe manier van werken, met als uitgangspunt: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het hulpmiddel Schijf van vijf.


Effecten

Door het ontwikkelen van een andere werkwijze, kunnen medewerkers hun werk slimmer en efficiënter uitvoeren en ervaren ze een betere werk-privébalans. Daarnaast worden ouderen door de werkwijze gestimuleerd om meer zelf, thuis en digitaal te doen. Het resultaat is dat er meer mensen geholpen kunnen worden. Medio april 2023 start Savant Zorg met een pilot bij acht teams. Bij aanvang wordt  een enquête ingevuld waarbij de werk-privébalans gemeten wordt met een cijfer van 1- 10. De inzet van zorgtechnologie wordt in percentages gemeten. Teamoverstijgend werken wordt gemeten aan de hand van nooit-soms-regelmatig-vaak. Na een half jaar wordt de meting herhaald.



Behaalde resultaten 2022

  • Medewerkers zijn geïnspireerd door het thema Anders werken versus Rijnlands werken tijdens de inspiratiebijeenkomsten.
  • 120 medewerkers van Savant zorg hebben elkaar ontmoet bij een drietal themabijeenkomsten 'Tik Tok de tijd tikt", waar het Anders werken op ludieke wijze middels een theatergroep belicht en begeleid werd.
  • Bij die themabijeenkomsten hebben de medewerkers aan kunnen geven hoe zij het Anders werken over één jaar zien.
  • Er is een rubricering gemaakt van de thema's. Op 1 staat het vergroten van het samenwerken, op 2 een betere balans werk-privé (om efficiëntere inzet en lager ziekteverzuim te bewerkstelligen), op 3 meer inzet van zorgtechnologie.
  • Er is een werkgroep met projectleider en een groep ambassadeurs geformeerd. Deze ontmoeten elkaar op regelmatige basis.


Behaalde resultaten 2023

  • Start pilot bij acht teams. Vanuit de rubricering van thema’s zoals hierboven beschreven zijn de pilotteams aan de slag gegaan om stappen te zetten. De pilotteams bestaan uit een doorsnede van Savant en er zitten in totaal 130 medewerkers. Uit alle acht teams zit een afgevaardigde in de werkgroep. Met name kijken hoe quick-wins gehaald kunnen worden. Denk aan meer gezamenlijkheid krijgen in dienstroosters.
  • De pilotfase is actiegericht. Acties worden meteen toegepast in de praktijk.
  • Inspiratiesessie heeft plaatsgevonden op 13 april.
  • Op 5 en 6 juni zijn er inspiratiedagen geweest o.b.v. Rijnlands gedachtegoed i.c.m. toekomstbestendig werken waar iedereen zich voor aan kon melden. Met een speeddate element om te ontmoeten en direct te leren van collega’s om het vervolgens zelf toe te kunnen passen.
  • Quick-wins zijn gemaakt in betere werk-prive balans, bijvoorbeeld na vakantie uur later ingepland worden om eerste uur te benutten voor bijlezen i.p.v. dat dat in je vakantie nog moet.


Beoogde resultaten eind 2023

Betreft pilot (teams en medewerkers):

  • Medewerkers van Savant Zorg bewustmaken dat het anders moet. 
  • Medewerkers een ‘nieuwe’ bril laten opzetten. Medewerkers denken niet meer vanuit de oude zorggedachte, maar vanuit de visie ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’.
  • Training op Schijf van Vijf en vervolgens van elkaar leren ‘wat gaat goed m.b.t. toekomstig werken?’. Op die manier wordt direct het leervermogen in teams vergroot.
  • Team- en locatie-overstijgend samenwerken wordt vanzelfsprekend. 
  • Samenwerking met het netwerk van de cliënt wordt steeds meer vanzelfsprekend. Start wordt gemaakt in de pilot teams, vanuit daar verder verspreiden en successen laten zien om anderen hierin te inspireren.
  • Zorgtechnologie wordt ingezet tenzij het niet anders kan.
  • Medewerkers ervaren een betere balans tussen werk en privé.
  • Verbinding maken tussen datgene wat er is en wordt gedaan m.b.v. een roadmap. Een kapstok van alle goede dingen die er zijn, maar die ook aan elkaar linken zodat de medewerkers niet worden overbelast maar samen optrekken en de verbindingen zien.


Borging

Pilotteams draaien tot ongeveer eind 2023/begin 2024 waarin communiceren en evalueren naar andere teams ook wordt meegenomen. Zo moet het een natuurlijke manier van werken worden voor alle medewerkers binnen Savant. Belangrijk hierbij voor borging is de implementatie van de Schijf van Vijf wat als regulier en standaard onderdeel bij opleidingen (leren & ontwikkelen) kan worden gebruikt om medewerkers te trainen in gesprekstechnieken in het kader van de Schijf van Vijf. Op deze manieren wordt het geborgd in reguliere processen. Daarnaast zijn er ideeën voor het ontwikkelen van een toolbox om datgene wat er nu wordt gedaan / gemaakt / opgehaald vast te leggen zodat er vervolgens continu op terug kan worden gepakt en je een continu proces van leren en ontwikkelen, maar ook direct toepassen in de praktijk hebt.


Projectleider

Jacqueline Ooms (Savant Zorg)

j.ooms@savant-zorg.nl


Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: