Start zelfstandig oogdruppelen in Zuidoost-Brabant

Start zelfstandig oogdruppelen in Zuidoost-Brabant

Vanaf 1 februari 2024 gaan mensen in Zuidoost-Brabant zelfstandig oogdruppelen. Hiermee zetten we een belangrijke stap in de regio op het gebied van anders werken in de zorg.


De zorg in Nederland moet én kan op veel vlakken anders georganiseerd worden. Met dat uitgangspunt hebben twaalf zorgorganisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant, samen met partners in de keten, gekeken hoe het proces rondom veelvoorkomende zorgvragen in de regio slimmer ingericht kan worden.


Behoud van eigen regie

Eén van die veelvoorkomende zorgvragen is oogdruppelen. Tot voor kort werd oogdruppelen gezien als een zorgtaak van (wijk)verpleegkundigen, terwijl veel mensen dit nog prima zelf kunnen, eventueel met ondersteuning van een druppelbril of mantelzorger. Zo houden ze zelf de regie over hun dag, zonder afhankelijk te worden van zorgverleners.


Suzanne Keizer, manager innovatie bij Vitalis en projectleider: “Samen met de twaalf zorgorganisaties en ketenpartners hebben we onderzocht hoe het zelfstandig oogdruppelen in onze regio opgezet kan worden. Op basis van een klantreis hebben we een toolbox ontwikkeld met middelen die cliënten en professionals ondersteunen bij de nieuwe werkwijze. Denk aan een instructiekaart om zelf te leren oogdruppelen. Hierdoor worden (oudere) mensen gestimuleerd om zelfredzaam te blijven en kunnen zorgmedewerkers efficiënter hun werk doen. Op die manier blijft de zorg toegankelijk voor mensen die écht niet zonder kunnen.”


Regionale samenwerking

De kracht van het project is de regionale samenwerking, vertelt Keizer: “We kunnen in de zorg grote stappen zetten door met elkaar anders naar zorgvragen te kijken. Het zelfstandig oogdruppelen is hier een voorbeeld van. Het is een project van ons samen. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de keten doen mee. Zo maken we samen hét verschil!”


Nieuwe werkwijze start op 1 februari 

Oogdruppelen is vanaf 1 februari a.s. officieel geen zorgtaak meer van zorgverleners. Krijgt iemand oogdruppels voorgeschreven van de arts? Dan geeft de apotheek heel duidelijke instructies mee voor het gebruik. Net zoals bij andere medicijnen. Lukt het oogdruppelen niet vanwege (medische) redenen? Ook niet met ondersteuning van hulpmiddelen zoals een druppelbril en/of hulp uit de omgeving? Dan wordt gekeken of er een zorgverlener ingezet kan worden. 


Meer informatie en middelen 

Alle informatie en middelen zijn te vinden op: https://www.destapnaargezonder.nl/ik-wil-voor-mezelf-zorgen/zelfstandig-blijven-wonen/hulpmiddelen-maken-het-leven-fijner/zelf-oogdruppelen/. Meer informatie voor zorgprofessionals is te vinden op: https://www.vvtplatformzob.nl/oogdruppelen.


08 apr., 2024
VR in de wijk in beeld
28 mrt., 2024
Terugblik regionaal event Anders Werken In de Zorg
25 mrt., 2024
Landelijke erkenning regionaal wachtlijstbeheersysteem (Efficy)
25 mrt., 2024
Start Brabantse campagne Praat vandaag over morgen
27 feb., 2024
Jaarbeeld 2023: terugblik op 55 impactvolle regioprojecten
01 feb., 2024
Lancering Samenwerking in de zorg!
18 dec., 2023
“Alleen als wij anders naar dementerende ouderen gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen” - Teun Toebes, humanitarian activist
11 dec., 2023
Gesprekskaart Praat over wensen
08 dec., 2023
Save the date regionaal event Anders Werken In de Zorg
06 dec., 2023
Regionaal event zelfstandig oogdruppelen Zuidoost-Brabant
Meer posts
Share by: