Spoedzorg
Door regionaal samen te werken op het gebied van spoedzorg, behouden we toegankelijkheid en hoge kwaliteit van zorg ongeacht waar mensen wonen.
PROJECTOMSCHRIJVING
Binnen het project Spoedzorg werken organisaties aan het verbeteren van de spoedzorg in de regio. De spoedzorg is in de regio enorm in ontwikkeling. Zorgteams, mantelzorgers, familie en community zetten hierin nieuwe stappen. Een belangrijke succesfactor is heldere communicatie over de organisatie van deze zorg en de verwachtingen van professionals en oudere mensen. Door aan de voorkant de communicatie en verwachtingen te verbeteren, wordt getracht de zelfredzaamheid van oudere mensen en hun netwerk te vergroten. Er wordt gewerkt aan de hand van de Schijf van vijf. Spoedzorg komt aan bod in de laatste schijf.
Samenhang
Spoedzorg is opgenomen in programmalijn 2 - Toegankelijkheid voor alle kwetsbare ouderen in onze regio (ongeacht waar je woont). Door regionaal samen te werken op het gebied van spoedzorg en met meer verbinding te realiseren tussen intramuraal, extramuraal en de community, behouden we toegankelijkheid en hoge kwaliteit van zorg, ongeacht waar mensen wonen. We beogen een eenduidig beleid, waardoor verwachtingen van mensen beter aansluiten bij de realiteit en de kloof tussen intramuraal en extramuraal kleiner wordt. Vanuit deze werkwijze is er meer aandacht voor de gehele keten, wat resulteert in beter passende zorg.
Beoogde resultaten
1. Eenduidige triage en optimale uitvoering van de spoedzorg
binnen de VVT-sector
- Er is een uitgebreide analyse van het huidige triageprotocol bij de aangesloten VVT-organisaties gemaakt.
- Een uniform triageprotocol, ondersteund door AI, is gereed voor gebruik.
- X medewerkers bij vier VVT-organisaties hebben een pilot uitgevoerd.
- Doorontwikkeling en uniformeren van diagnostiek op afstand bij drie aangesloten VVT-organisaties.
2. Zorgcoördinatie 24/7
- Er is een bereikbaar en functionerend aanspreekpunt aangesteld voor gestandaardiseerde inzet van verpleegkundigen op U2 palliatief, U3 en U4 ritten in regio Helmond-De Peel en Eindhoven-de Kempen.
- Er is een systeem geïmplementeerd (of aangehaakt bij een bestaand systeem) voor het delen van actuele capaciteitsgegevens van wijkzorg voor het vervolg van de zorgcoördinatie.
- Verpleegkundigen Thuiszorg Teams (VTT) hebben inzage in het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD) voor acute zorgvragen bij alle zorgaanbieders in Helmond-de Peel, Eindhoven-de Kempen.
Projectleider
Ellen van de Laarschot (Savant Zorg)


Binnen het project Spoedzorg werken organisaties aan het verbeteren van de spoedzorg in de regio, om zo de zorg toegankelijk en kwalitatief goed te houden.