- organisatie
Informatie regionaal event
Anders Werken In de Zorg | 22 februari '24
Welkom op de eventpagina van Anders Werken In de Zorg! Hier vind je alle informatie over het programma, zoals de spreker, workshops, arena's en stands.
Programma algemeen
Tijdens een inspirerend en interactief programma gaan we Samen ontgroeven! Hoe kunnen we oude zorgpatronen loslaten die niet meer uitvoerbaar en betaalbaar zijn?
12.30 - 13.00 uur Ontvangst (R5)
13.00 - 14.00 uur Welkom en lezing door keynote speaker George Parker
(R5)
14.00 - 14.15 uur Pauze en wissel naar programmakeuze
14.15 - 15.00 uur Ronde 1: workshops
(R5), arena's of stands Extended Explorelab
(beide R13)
15.00 - 15.30 uur Pauze en wissel naar programmakeuze
15.30 - 16.15 uur Ronde 2: workshops
(R5), arena's of stands Extended Explorelab
(beide R13)
16.15 - 16.30 uur Pauze
Vanaf 16.30 uur Centrale afsluiting in stijl met muziek en een borrel
(R5)!
Hieronder vind je per onderdeel meer informatie.
Lezing | Keynote speaker George Parker
We starten de middag met een interessante lezing door George Parker (Illusionist en Creative Director & Producer van verandering).
-
Lezing: Waar een wil is, ontdek je samen nieuwe wegen
Mensen veranderen hun leven lang: niemand is immers meer dezelfde persoon die hij of zij 20 jaar geleden was. De kwaliteiten om te veranderen en jezelf steeds opnieuw uit te vinden, zitten in ieder mens. Ze zijn aangeboren. Dus zorgprofessionals die de transitie in de zorg vorm gaan geven, beschikken van nature al over de kwaliteiten die hiervoor nodig zijn. Wanneer we vanuit ons hart en met creativiteit de uitdagingen van de toekomst aangaan, kunnen we samen mooie dingen bereiken!
In zijn lezing gaat George Parker ons op een verrassende manier inspireren om van onze aangeboren kwaliteiten en creativiteit gebruik te maken. Met elkaar zetten we zo een stap richting te toekomst!
-
Over George Parker
George Parker gebruikt zijn leven als laboratorium voor het creatieproces. Hij vindt zichzelf al veertig jaar telkens opnieuw uit, zowel persoonlijk als in zijn bedrijf. Hij creëerde carrières in de gezondheidszorg, in de IT, in de marketing/sales, als trainer, consultant, theatermaker, stand-up illusionist, spreker en auteur.
Workshops
Tijdens de workshops ga je zelf aan de slag met een zorginnovatie of leer je meer over vernieuwende en andere manieren van werken. De workshops worden gehouden in gebouw R5. In de plattegrond zijn de ruimtes aangegeven.
-
Workshop 1: Gezamenlijke aanpak ‘big 5’ in de regio. Met de oogdruppelbril als eerste voorbeeld!
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 0.23 (zijzaal Aula)
Waarom is een gezamenlijke aanpak voor de eerste vijf (digitale) hulpmiddelen, zoals de oogdruppelbril, zo belangrijk voor een succesvolle implementatie van zorgtechnologie? En hoe gaan we dat in onze regio doen? In deze workshop worden de eerste ervaringen met één van de hulpmiddelen – de oogdruppelbril – binnen onze regio gedeeld. Ook kijken we naar een vergelijkbare aanpak buiten de regio.
Deze workshop wordt verzorgd door Vitalis.
-
Workshop 2: Leerlingbegeleiding met smart glass die wél werkt
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.05
Het inzetten van de slimme bril (smart glass) voor leerlingbegeleiding is een complexe innovatie. Bij eerdere projecten lukte dit niet altijd. In deze workshop gaan we op zoek naar de juridische, technische maar ook de inhoudelijke aspecten die van belang zijn voor het geloof en vertrouwen dat je de slimme bril op een succesvolle wijze kunt toepassen.
Deze workshop wordt verzorgd door Valkenhof, Fontys, Zorgboog en Vitalis.
-
Workshop 3: Wearables in de zorg: ook in onze regio zijn er voorbeelden van succesvolle toepassingen bij emotionele regulering!
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.32
In deze workshop duiken we in de wereld van wearables (draagbare technologie). Voor welke doelgroepen en waar worden wearables al toegepast in deze regio? Wat zijn de ervaringen en hoe kunnen cliënten wearables aanschaffen? Hoe en door wie worden ze daarbij geholpen en ondersteund?
Deze workshop wordt verzorgd door De Zorgboog, GGzE en Archipel.
-
Workshop 4: Hospital at home: samenwerking van thuiszorg en ziekenhuis bij het monitoren van vitale functies
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.36
In deze workshop worden de initiatieven van het monitoren van vitale functie toegelicht. Wie zijn hierbij betrokken en wat betekent dit voor hen? Wat vraagt dit aan vaardigheden en skills van zowel de zorgverlener als de cliënt? Met behulp van drie praktijkcasussen ga je in groepjes aan de slag.
Deze workshop wordt verzorgd door Buurtzorg, ZuidZorg, Catharina ziekenhuis, Fontys, Medisch Servicecentrum Altide en Savant Zorg.
-
Workshop 5: Waarom en hoe kan data jou als zorgverlener ontzorgen?
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 0.22 (zijzaal Aula)
Zorgorganisatie Oktober heeft ruime ervaring met het toepassen van data in de zorg opgedaan. In deze workshop wordt deze ervaring interactief gedeeld. Hoe kan data de oplossing zijn voor ‘pijnpunten’ in de zorg? Na deze workshop weet je hoe en wat data voor jou als zorgverlener kan betekenen!
Deze workshop wordt verzorgd door Oktober.
-
Workshop 6: Wij in de wijk
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.35a
In deze workshop ga je in ‘jouw straat’ het gesprek voeren over hoe je samenleeft, woont en een onderdeel bent in de wijk. Ervaar hoe je als burger en professional samen kunt werken aan de sociale veerkracht van jullie wijk.
Deze workshop wordt verzorgd door Archipel, Fontys en Savant Zorg
-
Workshop 7: "Die technologie inzetten kost me te veel tijd” – Samen leren over implementatie van technologie bij dementie
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.34
Het Expertise Centre Dementia &Technologie (ECDT) is een onderdeel van de TU/e en richt zich specifiek op onderzoek en ontwikkeling van ondersteunende technologie voor mensen met dementie en hun naasten. In deze workshop gaan we interactief aan de slag met een actuele onderzoeksvraag uit het netwerk in onze regio. Welke factoren zijn van belang bij het toepassen van zorgtechnologie, zowel intra- als extramuraal?
Deze workshop wordt verzorgd door ECDT, TU/e en Fontys.
-
Workshop 8: Anders Werken In de Zorg: hoe doen we dat in Noordoost- en West-Brabant?
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 0.20 (Aula)
Wat zijn de succesfactoren bij het ‘Anders Werken In de Zorg’ in de regio Noordoost- en West-Brabant? Wat betekent het voor uitvoerende teams, maar ook voor het middenmanagement en bestuurders? In deze workshop delen we ervaringen en leren we van én met elkaar.
Deze workshops wordt verzorgd door: Anders Werken In de Zorg Noordoost-Brabant.
-
Workshop 9: Krachtig Ouder Worden: ontdek en Versterk de Eigen Kracht van Senioren
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 1.30
In deze interactieve workshop introduceren we twee sociale innovaties binnen de wijkgerichte zorg die naadloos aansluiten bij de principes van Positieve Gezondheid: reablement en digirehab. Reablement richt zich op het herstelgericht benaderen van cliënten. Digirehab maakt gebruik van digitale technologieën om de revalidatie te ondersteunen. Hoe kun jij deze sociale innovaties implementeren in jouw eigen zorgpraktijk? We zetten concrete stappen om deze vernieuwingen in de wijkgerichte zorg met enthousiasme en daadkracht te omarmen. We maken een boeiende reis van kennisdeling en praktische toepassing om de positieve gezondheid in de praktijk te brengen.
Deze workshop wordt verzorgd door de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, MeanderGroep Zuid-Limburg en Archipel Thuis.
-
Workshop 10: De Academie voor Patiënt en Mantelzorger: ervaringen en opschaling ter bevordering van eigen regie
Vindt plaats in gebouw R5, lokaal 0.34
In deze workshop word je meegenomen in het programma en de mogelijkheden van de Academie voor Patiënt en Mantelzorger. Wat doet de academie ter bevordering van eigen regie, zodat mensen (waar dat kan) handelingen (zorg) zelf kunnen uitvoeren? Dit met als doel: eigen regie houden, zelfredzaam blijven én daardoor mogelijk minder beroep doen op formele zorg.
Deze workshop wordt verzorgd door de Academie voor Patiënt en Mantelzorger.
Arena's
In de arena’s in het Explorelab gaan we met elkaar aan de slag met de Schijf van Vijf – een hulpmiddel om het gesprek aan te gaan met patiënten/cliënten en hun naasten. Het Explorelab vind je in gebouw R13, op de begane grond.
-
Samen aan de slag met de Schijf van Vijf!
In de arena’s in het Explorelab gaan we met elkaar aan de slag met de Schijf van Vijf – een hulpmiddel om het gesprek aan te gaan met patiënten/cliënten en hun naasten. Dit doen we in de vorm van een simulatiespel. Je ontmoet fictieve patiënten/cliënten, zoals Peter met Alzheimer, Monique die een complexe wond heeft of de moeder en tevens mantelzorger van Jaap met het Downsyndroom en een colostoma. Samen met jouw groepje ga je het gesprek aan over eigen regie en welke hulpmiddelen iemand kan inzetten. Maar ook: welke rol heeft de mantelzorger, wat kan het sociale netwerk betekenen en tenslotte: hoe kan de professional bijdragen?
In het dynamische Explorelab zie, hoor en proef je de mogelijkheden die technologie ons biedt.
In de arena’s ontmoet je één van deze patiënten/cliënten:
- Liny (met vasculaire dementie en diabetes)
- Monique (met een complexe wond)
- Peter (met Alzheimer)
- Riek (afhankelijk van medicatie-inname op gezette tijden)
- Emine (een overbelaste mantelzorger)
- Moeder van Jaap (met Downsyndroom en een colostoma)
- Tonnie (met chronisch nierfalen)
- Sjef (met een alcoholverslaving en levercirrose)
Stands
Naast de workshops en acht arena’s in het Explorelab, heb je de mogelijkheid om verschillende stands te bezoeken in het Extended Explorelab.
De stands vind je in gebouw R13,
verspreid over de begane grond en de eerste verdieping Hieronder vind je informatie over de verschillende zorginnovaties.
-
EchoCare
Langer thuis mogelijk gemaakt met een monitoringapparaat. Zonder camera's, zonder iets te dragen of knoppen in te drukken. Het werkt onder alle omstandigheden, dichte stoom en hoge luchtvochtigheid en kan zelfs binnenmuren doordringen.
-
Skincair
Het innovatieve Skincair 3D medische hoeslaken maakt bewoners veel mobieler en zelfredzamer, verlicht de zorg en werkt preventief tegen decubitus. In AWidZ Midden-West Brabant zijn een aantal succesvolle pilots gedaan. Skincair wordt inmiddels bij een groot aantal zorginstellingen ingezet.
-
Felix
Felix is een sociale robot waarmee je samen werkt aan het verbeteren van het welzijn van clienten.
Felix helpt clienten om beter te communiceren over hun gevoel.
-
TONOS Care
TONOS Care is een zorggerichte dienst die geavanceerde oplossingen biedt om de juiste zorg efficiënt en effectief te leveren. De focus ligt op het verminderen van uren, diensten en Personeel Niet In Loondienst (PNIL) zonder in te leveren op de kwaliteit van de zorg. Dit resulteert in aantrekkelijker werk voor zorgprofessionals en een verbeterde zorgervaring voor cliënten.
De diensten worden zowel in intramurale als extramurale zorgomgevingen toegepast, en zijn relevant voor zowel Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) als Gehandicaptenzorg (GHZ). Door gebruik te maken van slimme technologieën en geavanceerde methoden draagt TONOS Care bij aan een doelmatiger en geoptimaliseerd zorgsysteem.
-
Medido
De Medido dienstverlening ondersteunt zorgpersoneel en thuiszorgorganisaties op het gebied van medicatie aanreiking. Met behulp van de automatische medicijndispenser wordt de zelfredzaamheid verhoogd en de druk op de thuiszorg verlaagd.
-
SARA
Ervaar jij als zorgmedewerker dat je vaak op twee plekken tegelijkertijd nodig bent? Kom langs op onze stand en ervaar hoe SARA ondersteunt zodat jij je aandacht beter kan verdelen.
-
Altide medisch servicecentrum
Altide; wie zijn we en wat doen we. Bezoekers kunnen meedoen aan een winactie door een slagzin in te vullen.
Daarmee beogen we het gesprek aan te gaan over innovatie en inzet van eHealth in ziekenhuis, thuiszorg en vvt.
-
Voeten check app
Ontwerpen van eHealth voor mensen die leven met diabetes. Ervaar de Voetencheck App!
-
REVSIM
Een "Game" simulatiestoel die ingezet gaat worden voor revalidatie doeleinden van patiënten. Middels expirimenten en testen zullen we de stoel gaan voorzien van additionele technologie en/of hulpmiddelen om therapie mogelijk te maken.
-
SUP
SUP is hét bestelplatform waar altijd en overal direct de juiste zorghulpmiddelen kunt bestellen. Alles in 1 systeem, dat verbonden is aan je cliëntdossier. Kom langs voor een demo.
-
Monitoring vitale functies
Deelnemers kunnen zien wat er wordt gemeten met sensium wireless patiëntenmonitoring en hoe ziet een trendverandering eruit? Daarnaast kunnen ze kennis maken met de digitale medicijndispenser Thelma.
-
Tessa
Zorgassistent Tessa wordt ingezet bij bijna alle zorgaanbieders in Zuid Oost Brabant om cliënten zelfredzamer te maken. Kom langs om te leren hoe jij haar kan inzetten bij jou client of kom langs om de laatste nieuwe functies te ontdekken!
-
RISE interventie
De RISE blended gedragsinterventie draait om het verbeteren van zitten, bewegen en slapen. Geschoolde RISE fysiotherapeuten coachen mensen na een beroerte om zo nieuwe events te voorkomen.
-
ZIE Experience center
Bij de stand van het ZIE Experience Center kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennis maken met innovatie, ontwikkelde producten en diensten en (zorg)technologie. Met als missie: Het verbeteren van de kwaliteit en duurzaamheid van zorg, wonen, leven en werken.
-
Snoezelruimte en relaxeer (licht)
Zintuigen prikkelen op de juiste manier ontzorgt! Technologie maakt het mogelijk om op andere, nieuwe manieren de zintuigen van zorgvragers te prikkelen. Hiermee kan (opnieuw) in contact gekomen worden, of kunnen mensen die onrust ervaren rustiger worden.
-
Telelock: digitale Woningtoegang
Telelock is een modern slot waarmee mensen thuis kunnen blijven wonen terwijl hulpverleners met hun smartphone naar binnen kunnen. Met Telelock komt er een einde aan gedoe met sleutelbossen of inbraakgevoelige kluisjes.
-
Compaan beeldschermzorg
Compaan beeldschermzorg: samen bouwen aan de zorg van morgen.
Compaan geeft zorgverleners een veilig en makkelijk platform om zorg op afstand te verlenen. Compaan biedt cliënten een supermakkelijke tablet en zorgverleners kunnen via de Compaan Partneromgeving direct beeldbellen.Wil je zelf ervaren en beleven wat Compaan te bieden heeft voor cliënten, zorgmedewerkers en de familie/naasten van de clienten?
Kom dan zeker een bezoekje brengen aan onze stand.
-
Lunet platform
Met Moderne technologie de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten van Lunet ondersteunen en faciliteren. Beschikbare professionele zorg en middelen optimaal inzetten, inclusief informele zorgverleners en derden.
-
VR stand klinisch redeneren (T)
Kom kennismaken met een VR beleving gericht op het oefenen van klinisch rederneren in een levensechte patiëntsimulatie. Wij vertellen graag meer over onze ervaringen met de inzet van deze applicatie in (MBO) onderwijs. We nodigen jullie uit de VR zelf te ervaren en met ons mee te denken over de mogelijkheden van deze applicatie in de toekomst?
-
Momo BedSense
Krijg een eerste indruk van de Momo App en hoor wat je ermee kan betekenen voor je bewoners. Leer met welke inzichten je je werkwijze handig inricht en hoe je de implementatie verder helpt.
-
VR beleving delier
Ervaar hoe het is om zaken die er niet zijn toch te zien. Wat doet dat met je?
-
Oogdruppelbril
De BIG 5 in beeld; bij deze 5 zorgvragen gaan we eerst een technologie of hulpmiddel inzetten, voor we als professionele zorg in beeld komen.
-
MyBeaker ( de slimme drinkbeker die meet hoeveel je drinkt)
De slimme drinkbeker die meet hoeveel je drinkt.
-
Smartglass
Kende je ‘m al? Dan kun je nu zien dat de smartglass inmiddels meer volwassen geworden is!
Kende je ‘m nog niet? Dan is nu je kans voor een eerste kennismaking.
-
Freestyle Libre
Deelnemers kunnen bij ons uitleg krijgen over het FreeStyle Libre 2 systeem. Zij kunnen hun ervaringen delen over de inzet hiervan bij clienten/bewoners binnen instellingen (thuiszorg-WLZ). Er zijn ook verschillende materialen beschikbaar zoals het FreeStyle Libre Protocol voor zorginstellingen. Daarnaast is er een aantal demosets aanwezig. Bezoekers van de stand hebben de mogelijkheid om een gratis sensor aan te vragen om zelf uit te proberen.
-
Stoma App
De Stoma App is ontwikkeld samen met stomadragers en zorgverleners. Het doel is om volwassenen met een stoma beter te informeren over het dagelijks leven met een stoma. Ook biedt de app steun door direct en veilig contact met andere stomadragers.
-
Zorgtechnologie bij mensen met dementie (EV)
Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links. -
HelpSoq
De beste manier om steunkousen aan te trekken. Met de HelpSoq trek je moeiteloos steunkousen aan, voor professionals, voor patiënten en zorgverleners. Eindelijk een professionele tool waarmee je zonder stress of vermoeidheid steunkousen kunt aantrekken. Bij jezelf én bij een ander. Eindelijk een machine die geen onnodige fysieke belasting veroorzaakt. Bovendien krijgt de patiënt veel vrijheid terug. En de zorgverlener kan alle energie inzetten om de patiënt bij de andere taken bij te staan.