U bevindt zich hier: 


Regionaal Zorginnovatieplatform

Binnen het Regionaal Zorginnovatieplatform werken organisaties met elkaar samen aan de ontwikkeling en inzet van zorginnovaties. 


Aanleiding

Het Regionaal Zorginnovatieplatform is in 2018 opgestart door Archipel, Vitalis, Oktober, Lunet Zorg en Centrale24. De grootste aanleiding hiervoor was de enorme arbeidsmarktproblematiek binnen de zorg. De organisaties zagen een kans in de inzet en ontwikkeling van techniek om een deel van dit probleem op te lossen. Door de krachten te bundelen willen de organisaties samen de expertise ontwikkelen die hiervoor nodig is.


Doelen

In 2030 nemen organisaties gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de gezondheid en het welzijn van mensen in onze regio. Met de inspanningen willen de organisaties bereiken dat, ondanks de toenemende krapte op de arbeidsmarkt, de toenemende vraag aan ondersteuning kwalitatief goed ingevuld wordt. Daarnaast willen de organisaties:


  • Versnelling realiseren in implementatie en opschaling van technologie door proeftuinen aan elkaar te koppelen
  • Gezamenlijk (en wanneer nodig i.s.m. anderen) nieuwe diensten ontwikkelen die regionale knelpunten oplossen en eigen regie bevorderen
  • Relevante kennis delen binnen het platform en daarbuiten
  • Community building aangaan met zorgorganisatie, bedrijven en kennisinstellingen

 

Aanpak

Binnen het Regionaal Zorginnovatieplatform werken organisaties aan twee pijlers. 


Pijler 1 

In 2030 willen organisaties met het project 25% arbeidsreductie realiseren door implementatie en opschaling van bestaande zorgtechnologieën. Verschillende succesvolle innovaties, zoals het werken met de smart glass, worden opgeschaald. Daarnaast gaan organisaties aan de slag met het verkennen en ontwikkelen van diverse innovaties. Zo worden er gezamenlijke proeftuinen en pilots opgestart.


Pijler 2

In het Regionaal Zorginnovatieplatform kijken organisaties ook naar andere manieren van zorgverlenen door het ontwikkelen van vernieuwende concepten gericht op processen en samenwerking. Er wordt daarbij ingezet op de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve dienstverleningsconcepten die bijdragen aan toekomstbestendige ouderenzorg. De klantvraag vormt het vertrekpunt. Concepten worden uitgewerkt door middel van een twaalf weken durend ‘pressure cooker-traject’. Er worden ontwikkelprojecten opgestart die radicale vernieuwing van de ouderenzorg teweegbrengen. 


 © 2022 Archipel

Effecten

Met de ontwikkeling en inzet van zorginnovaties worden zorgprocessen geoptimaliseerd en professionals in de regio efficiënter ingezet. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst goede zorg blijven bieden aan kwetsbare ouderen. Daarnaast dragen de projecten binnen van Regionaal Zorginnovatiesplatform bij aan het behouden en versterken van de zelfredzaamheid van ouderen, zodat zij langer veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen.


Acties & resultaten

Pijler 1

Acties Resultaten
Opschalen innovaties: slimme inco's, Momo Bedsense, Smartglasses en Medido op de GRZ. Realiseren van 25% arbeidsreductie in 2030 door implementatie en opschaling van bestaande zorgtechnologieën.
Verkennen, ontwikkelen en eventueel piloten van eGRZ, digitale dokterstas en spraakgestuurd rapporteren.

Pijler 2

Acties Resultaten
Concepten worden uitgewerkt door middel van een twaalf weken durend ‘pressure cooker-traject’. Analyseren van oplossingsmogelijkheden.
Klantervaringen en problemen in kaart brengen. Een prototype en minimal viable product (MVP) ontwikkelen.


Programmacoördinator

Joan Vermeulen   

Joan.Vermeulen@archipelzorggroep.nl

© 2022 Archipel

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: