U bevindt zich hier: 


Proactieve zorgplanning in de keten

Om tijdens de laatste levensfase passende zorg te kunnen bieden, is het belangrijk om vroegtijdig in gesprek te gaan over wensen en behoeften.   


Aanleiding

In de palliatieve fase, de laatste levensfase, komt er veel op mensen af. Door eerder na te denken over wensen en behoeften kunnen er bewuste en realistische keuzes gemaakt worden die leiden tot passende zorg. Met het project Proactieve zorgplanning in de keten worden zorgprofessionals gestimuleerd om vroegtijdig in gesprek te gaan met cliënten en naasten over de laatste levensfase. Het project is gestart in de eerstelijnszorg en wordt nu verder uitgezet binnen de eerste- en tweedelijnszorg in de regio. 


Doelen

Op 1 januari 2023 vinden er meer gesprekken plaats over proactieve zorgplanning door zorgverleners in de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg in de regio die werken met palliatieve patiënten; kwetsbare ouderen en mensen met dementie. In de gesprekken worden zowel levenswensen als behandelwensen en –grenzen besproken. 


Aanpak

Er is een knelpuntenanalyse uitgevoerd bij 22 zorgverleners van deelnemende VVT-organisaties in de regio. Daarnaast wordt gestart met het inrichten van een projectstructuur. Ook wordt er een werkgroep gevormd met een vertegenwoordiger van elke organisatie die kartrekker wil zijn/mee wil doen. De werkgroep gaat aan de slag met het geschikt maken van folders over proactieve zorgplanning voor intramuraal gebruik. Een andere stap is het nagaan van de mogelijkheden voor het maken van een keuze per december 2022 voor het vastleggen van wensen voor de cliënt en naasten. 


In oktober wordt een projectgroep gevormd per deelnemende organisatie die kijkt naar bestaande mogelijkheden in de organisatie, een knelpuntenanalyse uitvoert en bepaalt wat de organisatie wil bereiken op het gebied van proactieve zorgplanning en op welke manier. 


Ook gaat het project aan de slag met inspirerende communicatie om bovenregionaal te kunnen communiceren en wordt er een informatiefilm gemaakt.


Effecten

Door vroegtijdig het gesprek aan te gaan worden er bewuste en realistische keuzes gemaakt over zorg en behandeling. Dit heeft het tot gevolg dat er minder ongewenste of niet-noodzakelijke behandelingen worden uitgevoerd. Bovendien draagt Proactieve zorgplanning in de keten bij aan een betere kwaliteit van leven in de palliatieve fase.


Meer informatie

Kijk op de website van Netwerk Palliatieve Zorg

Hier vind je ook downloads van de materialen die gebruikt kunnen worden om het gesprek aan te gaan.


Projectleider

Lara Dijkstra (Zorgboog)   

laradijkstra@outlook.com

Zorgorganisaties werken samen in de regio om ouderen nu én in de toekomst goed te ondersteunen. 

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

"We werken aan het toekomstbestendiger maken van onze ouderenzorg. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen"

Share by: